Virtual Reality – en verklighet i DigiMaker

 

Ta en klimatsmart flygtur till Milano, Moskva eller Miami på lunchen, eller besök Mona-Lisa inne i tavlan. Möjligheterna med Virtual Reality (VR) är enorma!

VR erbjuder fler möjligheter än vad vi som arbetar med DigiMaker själva kan ana – där behöver vi hjälp att hitta användningsområden vi ännu inte vet om! Hittills har vi tittat mycket på historiska miljöer och konstverk.

Med Google Earth har vi snabbt kunnat färdas mellan olika delar av världen och se på och jämföra olika stadsmiljöer, byggnader och natur. Vi har besökt muséer, krigsmiljöer och kusliga spökhus. VR-tekniken är fantastisk och upplevelsen väldigt påtaglig och verklighetstrogen.

Just nu jobbar vi mycket med att etablera kontakter med studenter och utbildningar för att finna områden och resurser där vår teknik kan komma till nytta. Att VR kan användas inom medicin, psykologi och undervisning läser och hör vi ofta om på nyheterna – och där vill vi vara en del. Har du en idé eller en tanke om hur VR-tekniken skulle kunna användas? Kontakta oss eller kom förbi och prata med oss!

Vår utrustning riggas vid varje Drop in-tillfälle i DigiMaker Valla, och vid VR-tema vid Drop in i DigiMaker Campus Norrköping. På Valla projiceras bilden även på en stor skärm, vilket gör det möjligt för andra att se detsamma som den som bär headsetet. Detta har vid flera tillfällen lett till intressanta diskussioner och samtal.

 

Använda DigiMaker

Vill du som lärare ha med någon av våra aktiviteter i din kurs? Kontakta oss så skräddarsyr vi en lösning som passar din kontext. Vill du som student eller du och din studiegrupp använda vår utrustning/lokal och/eller ha vår hjälp? Hör av dig så hittar vi en lösning som passar er.

Kontakta oss på biblioteket@liu.se, eller kom förbi på våra Drop in-tider om ni vill prata med oss och se vilken utrustning vi har:

• DigiMaker Valla, plan 5 i Studenthuset: tisdagar kl. 14-17 och torsdagar kl. 12-15
DigiMaker Campus Norrköping (CNB), Flexsalen plan 4: onsdagar kl. 13-15

Besök gärna vår DigiMaker-guide för att läsa mer.

Vad pysslar vi mer med?  Under den närmsta tiden kommer vi att göra flera djupdykningar i verksamhetens olika delar här på bloggen. Läs övriga blogginlägg om DigiMaker:

DigiMaker – en gränsöverskridande plats med studentfokus
 Digitalt berättande – gör din egen film i DigiMaker
Skriv ut i 3D i DigiMaker
Studenternas DigiMaker

Skrivet av Emma Burman, koordinator DigiMaker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *