Ny student?

**This blog post is also available in English**

För dig som är ny LiU-student tipsar vi här om hur du kan använda bibliotekets resurser både fysiskt och digitalt.

Låna med ditt LiU-kort / Reservera med ditt LiU-ID

Ditt LiU-kort är ditt lånekort och ditt LiU-ID (xxxxx123) fungerar som användarnamn när du loggar in till våra e-resurser och reserverar böcker i bibliotekets söktjänst. När en bok du reserverat finns för avhämtning på reservationshyllan får du ett meddelande till din studentmejl om att den finns att hämta. Reservationshyllan finns i anslutning till biblioteksdisken.

I bibliotekets utlåningsautomater kan du använda LiU-kortet för att låna böcker och förnya dina lån. Lånetiden är normalt tre veckor, men är det kö på boken när du lånar den blir lånetiden en vecka istället.

Mer om att söka och låna

Reservera böcker – hur funkar det?

Kursböcker

Biblioteket har exemplar av dina kursböcker, dels som hemlån, dels som referensexemplar för lån över dagen. Kursreferensexemplaren finns på biblioteket vid det campus där kursen ges. Då det är möjligt skaffar vi kursböckerna även i elektroniskt format.

Mer om kurslitteratur

Biblioteket på webben

Via webben kan du använda bibliotekets söktjänst UniSearch för att söka böcker, vetenskapliga artiklar med mera. Du kan också köa på böcker och nå vårt utbud av e-tidskrifter, e-böcker och databaser. I databaslistan kan du hitta databaser efter ämne.

Biblioteket på webben, UniSearch, Databaser

För att komma åt bibliotekets e-tidskrifter och e-böcker loggar du in med ditt LiU-ID.

Du måste vara registrerad på dina kurser innan du kan komma åt bibliotekets e-resurser. Se till att du gått igenom alla steg i Checklista för dig som är ny student. Därefter behöver du vänta cirka ett dygn innan det fungerar att logga in till bibliotekets e-resurser med ditt LiU-ID.

På bibliotekets sidor på Liunet student hittar du information om hur du som student kan använda biblioteket, om att skriva och referera och om att söka och värdera information.

Biblioteket på Liunet student (inloggning med LiU-ID nödvändigt)

Stöd vid läshinder

Studenter med läs- och skrivsvårigheter på grund av dyslexi, synnedsättning, rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning kan få hjälp att låna böcker på anpassade medier.

Mer om biblioteksstöd vid läshinder

Service till distansstudenter

Om du läser en distansutbildning vid LiU kan du få biblioteksböcker hemskickade. Du behöver då registrera dig som distansstudent på biblioteket.

Mer om biblioteksservice till distansstudenter

Biblioteket i sociala medier

Du kan följa vad som händer på biblioteket på vår blogg och i sociala medier:

Biblioteket på Instagram,  Biblioteket på Facebook, Blogg: Aktuellt på biblioteket,

bibliotekets kanal på YouTube hittar du bland annat filmer om hur du får tillgång till e-resurser hemifrån och om om olika typer av vetenskapliga källor:

 

 

Kontakta oss

Det finns många sätt att kontakta oss: via mejl, telefon och chatt.

E-post

biblioteket@liu.se

Telefon

Campus Norrköpings bibliotek: 011-36 30 60

Medicinska biblioteket: 013-28 19 91

Vallabiblioteket: 013-28 19 10

Chatt

Bibliotekets chatt (öppen vardagar 10.00-16.00 under terminstid) hittar du via biblioteket på webben.