En utmaning från en erfaren forskare: -Hur kan biblioteket underlätta för doktorander som vill skriva monografier?

I vår serie om hur forskare använder biblioteket har turen kommit till Campus Norrköping. Sabine Gruber är universitetslektor och docent i socialt arbete vid IKOS men lämnar snart Norrköping ochSabine Gruber tillträder en professur på Mittuniversitetet Östersund hösten 2021.

Biblioteket gratulerar och önskar lycka till!

Vill du berätta lite om din forskning och din bakgrund?

– Jag började mitt yrkesliv som socialpedagog, efter 20 år blev jag en del av den första doktorandgruppen vid Tema Etnicitet, som sedan blev REMESO på Campus Norrköping, och efter några år där fick jag möjlighet att knyta ihop mina två karriärer som lektor i socialt arbete med inriktning på etnicitetsfrågor.

Du är ju en mycket flitig biblioteksbesökare i normala tider, eller hur?

– Ja, Campus Norrköpings bibliotek är mitt hembibliotek men nu i pandemitid har jag fått försöka lära mig att hitta på Vallabiblioteket eftersom jag bor i Linköping.

Vilka bibliotekstjänster använder du mest?

– När jag ska börja skriva på något nytt projekt lånar jag alltid hem så mycket böcker jag kan finna i ämnet för att ha dem runt omkring mig när jag arbetar. Jag lånar vitt och brett inom det aktuella fältet, sedan kanske jag inte använder allt men det ger möjligheten att koppla ihop författare och olika teman som kan vara/bli aktuella.

Det är bra att ni ofta köper in det som saknas och som man vill låna från andra, då finns det ju här sedan och blir tillgängligt för andra.

Jag vill helst läsa tryckt material och sitta bekvämt i fåtöljen när jag läser, det är svårt med datorn. Men artiklar och kortare rapporter läser jag förstås också digitalt.

Vad betyder biblioteket för dig?

– Jag känner mig alltid välkommen och ni är alltid hjälpsamma. Bra att vi har tillgång till så många vetenskapliga tidskrifter digitalt.

Vad tycker du varje student bör veta om biblioteket?

– Jag har varit kursansvarig på kurser termin 4 och 7 och medverkat i många fler kurser. Jag vet inte riktigt hur mycket studenterna använder biblioteket men hoppas de vet hur mycket hjälp de kan få när de behöver. Väldigt bra när biblioteket genomför sådant som “Sitt kvar – Bli klar” och ger hjälp i skrivandet, med referenser och med sökningar.

Ett förslag som jag har funderat över är att biblioteket skulle kunna visa upp mer av skönlitteraturen, kanske temavis för olika utbildningar, blivande socionomer har ju mycket att hämta i just skönlitteraturen. Också att ordna samtal om skönlitteraturen tror jag skulle ge mycket för flera olika grupper.

Som handledare för doktorander, hur tror du biblioteket skulle kunna underlätta doktorandtillvaron?

– Det är bra med det publiceringsstöd (välja tidskrift t.ex.) som ges till dem som väljer att publicera sig med artiklar, men de doktorander som jag handleder brukar skriva monografier. Hur kan biblioteket underlätta för dem? Det är något som ni kan tänka på.

Tack för det förslaget och för din tid!

intervjuare: Britt Omstedt

Fler intervjuer i serien “Hur använder du biblioteket?”

Biblioteket är som en myrstack – intervju med doktorerande adjunkten Torbjörn Andersson

Hur använder du biblioteket? intervju med forskande läkaren Lars Östman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *