“En bläckfisk med många och långa armar”- intervju om biblioteket med Lina La Fleur, IEI.

Lina La Fleur, forskare och lärare vid Avdelningen för Energisystem, Linköpings universitet.
Lina La Fleur. Foto: Mikael Sönne

I vår serie intervjuer med forskare talar vi med Lina La Fleur, forskare och lärare på avdelningen för Energisystem vid IEI på Campus Valla.

Hur använder du biblioteket?

– Som student satt jag gärna på biblioteket på kvällarna och pluggade. Det var lugnt och mysigt. Nu använder jag främst e-resurser, t.ex. UniSearch.

Har du något bra lästips inom ditt ämne?

– Som ny doktorand inom energisystem läste jag denna artikel: ”Luis Pérez-Lombard, L., Ortiz, J. & Velázquez, D. (2013). Revisiting energy efficiency fundamentals. Energy Efficiency 6, pp. 239–254”.

Den har nu några år på nacken, men är fortfarande en av de mer givande artiklar jag återkommer till.

Vad tycker du att varje student bör veta om biblioteket?

– Jag brukar tipsa alla studenter jag handleder om att kontakta biblioteket för att få hjälp med litteratursökning, t.ex. hur man använder asterisk eller ”AND/OR”. Många studenter tycker också att det är svårt att referera och biblioteket har bra info om detta. Jag tycker att studenter oftare borde tänka på att det finns annan litteratur än den föreslagna kurslitteraturen, och där är ju biblioteket såklart den givna platsen att börja sitt sökande.

Har biblioteket räddat dig någon gång?

– I samband med att jag skrev min avhandling sa de svenska forskningsbiblioteken upp avtalet med förlaget Elsevier. Det är såklart viktigt att prissättning är rimlig och att forskning är lättillgänglig, men just då var detta ett orosmoment i mitt liv. Jag fick jättebra stöd från biblioteket och kunde få tag på den litteratur jag behövde till min avhandling.

Om biblioteket var ett djur vilket skulle det då vara?

– En bläckfisk, men långa och många armar.

Stort tack för din tid!

Skrivet av Ellinor Krutholm, Bibliotekarie på Vallabiblioteket

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *