Från fysisk utställning till digital – bibliotekets utställningar under pandemiåret

 

Under det senaste årets pandemiläge har möjligheterna att ta del av bibliotekets utställningar inte varit de bästa. Linköpings universitetsbibliotek arbetar aktivt med utställningsverksamhet och i normalläge finns det möjlighet att beskåda en eller flera utställningar på varje campusbibliotek. Här presenterar vi några möjligheter att helt eller delvis ta del av aktuella utställningar i digitalt format.

Wood is Good!

Utställning på Campus Norrköpings bibliotek som ställer frågan: Hur kan forskning och kunskap om skogen revolutionera världen? Se en digital version här: Wood is good

Motstånd

En annan aktuell utställning på Campus Norrköping är affischutställningen Motstånd som är producerad av Forum för Levande historia. Utställningen sattes upp i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari och lyfter fram personer som stod emot, gick mot strömmen och tog kampen mot nazismen.

Motstånd visas på ett pandemisäkert sätt i bibliotekets fönster ut mot Bredgatan fram till 5 februari. Läs gärna LiU-artikeln “Förintelsens vittnesmål lyfts under demokratidagar” som även tar upp utställningen.

Motstånd visas även på Medicinska biblioteket.

Fotoutställning: Utblickar – LiU i Kenya

En utställning på Medicinska biblioteket med bilder från LiU:s samarbete med Moi University i Kenya. Läs mer om samarbetet och se ett urval bilder här: Lyckat samarbete med Moi University.

Människan i medicinen

På Vallabiblioteket i Studenthuset visas vandringsutställningen Människan i medicinen, som är skapad av forskaren Jelmer Brüggemann och med bilder tagna av Anna Nielsen från Kommunikations- och marknadsavdelningen vid LiU. Utställningen har möjliggjorts genom ett så kallat VFN-bidrag (Verifiering för nyttiggörande) från Linköpings universitet.

Människan i medicinen visades först på Medicinska biblioteket i slutet av 2019 och början av 2020. Framöver kommer den att finnas till beskådan på Campus Norrköpings bibliotek. Utställningens olika teman presenteras på liu.se: Människan i medicinen.

 

Distansläget – ur några LiU-anställdas perspektiv

När distansläget på Linköpings universitet startade i mars 2020 fick utställningsverksamheten pausas. Arbetet med att planera framtida utställningar har dock inte stannat av och vi började också utforska hur utställningar kunde anordnas helt digitalt. Ett första resultat blev Distansläget – ur några LiU-anställdas perspektiv.

Läs mer

Mer om universitetsbibliotekets utställningar

 

Skrivet av: Maria Svenningsson, bibliotekarie på Vallabiblioteket

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *